Herbestemming Monumentale boerderij Abbekesdoel

Lakerveld heeft de monumentale boerderij Abbekesdoel herbestemd, waardoor het nu functioneert als expertisecentrum, landstreekwinkel en ontmoetingsruimte.

Begin 2019 heeft Lakerveld de architectenselectie gewonnen voor de restauratie en herbestemming van de leegstaande boerderij aan de Abbekesdoel 2 te Bleskensgraaf. Dit rijksmonument, dat wordt beschouwd als erfgoed, is sinds 2014 in eigendom van de Zuivelcoöperatie DeltaMilk. In 2019 hebben we de boerderij geïnspecteerd en de plannen voor de restauratie en herbestemming uitgewerkt.

De werkzaamheden zijn gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase omvatte de casco-restauratie en herbestemming van de T-boerderij. In een later stadium werd de boerderij verder afgewerkt. Het achterhuis van de boerderij is tegenwoordig een Kaas Expertise Centrum. Hier ontdekken bezoekers het verhaal achter het kaasmaken. Het Kaas Expertise Centrum bevat ook een permanente expositie. Het voorhuis is herbestemd tot een landstreekwinkel, waar de kazen van kaasfabriek De Graafstroom verkocht worden. De zolder van de boerderij heeft een nieuwe bestemming gekregen als ontmoetingsruimte, die kan worden afgehuurd door zowel de kaasfabriek als externe partijen.

Herbestemming MolenJan van Arkel

De Jan van Arkel is een korenmolen uit 1852 en draait in het kleine dorpje Arkel. Lakerveld werd gevraagd om deze monumentale molen van een dubbele functie te voorzien, namelijk om ook een Boutique Hotel in de molen te vestigen.

De molen werd omgebouwd met respect voor de monumentale waarde. Zo is bijvoorbeeld de trap naar de meelzolder behouden gebleven. In de werkzolders van de molen zijn vier kamers gecreëerd, die allemaal zijn voorzien van een eigen badkamer. Op

de begane grond is een gezamenlijke ontbijtruimte gerealiseerd en in de schuur naast de molen is een groepsaccommodatie ontwikkeld. Zo kunnen gasten genieten van een comfortabel verblijf in deze unieke omgeving.

De combinatie van een Boutique Hotel en een nog steeds functionerende molen bracht de nodige uitdagingen met zich mee. De molen moet elk weekend blijven malen, wat specifieke eisen stelde aan de herbestemming. Bovendien vergde de brandveiligheid extra aandacht. Dankzij onze expertise in erfgoed en monumentaal vastgoed hebben we innovatieve oplossingen gevonden die recht doen aan zowel de functionaliteit als de veiligheid van dit bijzondere monument.

Herbestemming van de Maria Johanna Hoeve

De Maria Johanna Hoeve in Noordeloos is één van de eerste grootschalige herbestemmingsprojecten in de regio. De boerderij, die stamt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, is nu een bruisende recreatieve accommodatie met een breed scala aan voorzieningen.

De Maria Johanna Hoeve is een multifunctionele accommodatie geworden met een Bed & Breakfast, een groepsaccommodatie, een brasserie, een vergaderruimte en een 9-holes golfbaan.

De herbestemming werd in verschillende fases aangepakt. We hebben ervoor gekozen om de originele gebouwen te behouden en te verduurzamen. Zo is de groepsaccommodatie en Bed & Breakfast in een voormalige stal gebouwd. De hooischuur is omgebouwd tot een brasserie en een vergaderruimte. De brasserie beschikt over een buitenterras met uitzicht op de golfbaan.

Wij verzorgden het ontwerp en de bouwvergunning van de herbestemming van de boerderij en de nieuwe terras-overkapping. Daarnaast waren we betrokken bij de uitvoering. Het is in de gemeente hét pilotproject geworden voor soortgelijke recreatieve initiatieven in de regio. En we blijven samenwerken aan de verdere groei van deze unieke locatie!