Restauratie en onderhoud Evangelische Broedergemeente Zeist
De Evangelische Broedergemeente in Zeist maakt deel uit van de landelijke Evangelische Broedergemeente in Nederland. Dit is een zelfstandige protestantse kerk, ook bekend onder de naam ‘Hernhutters’. De gemeente is gehuisvest op de pleinen bij slot Zeist. In de statige, monumentale panden wordt sinds 1748 gewoond en gewerkt. Het bezit van de EBG behoort tot de top 100 monumenten in Nederland.
In 2014 zijn wij gevraagd een masterplan te schrijven om dit prachtige stuk historie te restaureren, renoveren, verduurzamen en onderhouden. We schreven dit masterplan van 10 jaar met als doel om deze panden in ere te bewaren én iets te doen aan de leegstand van de gebouwen.
De eerste jaren lag de focus op restauratie van daken, funderingen en gevels. Ook de verduurzaming van dit monumentale bezit heeft met de jaren een belangrijke rol ingenomen in het masterplan. Nu ligt de focus meer op het uitvoeren van structureel onderhoud aan de gebouwen. Dit gebeurt op basis van een meerjarenonderhoudsplanning en begroting.
Naast het onderhoud blijven we actief betrokken bij verschillende projecten binnen de Evangelische Broedergemeente Zeist. Zo hebben we kantoorruimtes gerenoveerd in één van de vleugels en werken we doorlopend aan restauraties, herbestemmingen en verduurzamingsopdrachten.
Door de inspanningen van de afgelopen jaren bruist het monument weer van leven en is leegstand teruggedrongen. De helft van de panden wordt nu gebruikt als woonruimte, terwijl de andere helft dienstdoet als kantoorruimte. Daarnaast omvat het complex een kerk en een museum.
Restauratie van toren Sint Maartenskerk in Tiel
In het Gelderse Tiel staat de Sint Maartenskerk, ook wel bekend als de Grote Kerk. Dit monumentale gebouw dateert uit de 9e eeuw. De toren is de hoogste kerktoren van de Betuwe en verkeert in slechte staat. Dit vraagt om een grondige restauratie, een uitdaging die Lakerveld met veel plezier oppakt.
Tijdens een herinspectie bleek de schade aan de toren groter dan aanvankelijk gedacht. Het turfsteen was ernstig aangetast en brokkelde af. De technische staat van de balustrade was eveneens zorgwekkend en er zijn gelijk maatregelen genomen
om de veiligheid te garanderen. Daarnaast stuitten we op een andere kwestie: de toren bood onderdak aan vleermuizen en slechtvalken. Om de dieren te beschermen, hebben we nestkasten op alternatieve locaties laten plaatsen.
De opdracht omvat nu een totale restauratie van de toren, waarbij de nadruk ligt op de buitenzijde. Het natuursteen wordt hersteld en de balustrade wordt volledig vernieuwd met een andere steensoort. Ook de waterlijsten en het voegwerk krijgen een opknapbeurt. Het leiendak wordt onderhouden, de betonvloeren worden hersteld en het glas-in-lood wordt zorgvuldig gerestaureerd. De uurwerkinstallatie, inclusief de wijzerplaten, wordt gemoderniseerd en het wordt ook beter toegankelijk gemaakt voor toekomstig onderhoud. Tot slot vervangen we de galmborden en voeren we het nodige schilderwerk uit.
Onderhoud Grote Kerk Dordrecht
De Grote Kerk van Dordrecht is een iconisch gebouw in de omgeving. Al ruim 20 jaar is Lakerveld betrokken bij het in stand houden van deze prachtige kerk.
Het begon twee decennia geleden met een subsidieplan, een plan dat wij nog ieder jaar uitvoeren en bijwerken.
Aan de hand van dit subsidieplan begeleiden wij het onderhoud, voeren we deelrestauraties uit, regelen we subsidies en bepalen we de focus over welk onderhoud in welke periode van belang is. In periodes van 6 jaar verwoorden we wat nodig is en kijken we naar de bereikbaarheidskosten.
De Grote Kerk Dordt is een bijzonder project in onze portefeuille. Het draagt ontzettend veel historie met zich mee en het is aan ons om de balans te vinden tussen het bepalen van het nodige onderhoud en de financiële haalbaarheid daarvan.